Pomoć za vaš hosting i domen

Baza znanja po temama

Kako da upravljate komentarima u WordPress-u?

Kako da upravljate komentarima u WordPress-u?

 

Komentari su veoma važan deo svakog WordPress sajta. Iz tog razloga je važno da Vaš sajt bude bez spam poruka i da budu vidljivi samo u onim delovima sajta koje ste Vi odredili da mogu da stoje.

 

Ukoliko su komentari omogućeni (a po početnim podešavanjima WordPressa jesu) posetioci Vašeg sajta mogu da podele mišljenja u vezi postova / poruka koje ste ostavili na svom sajtu. Ti postovi posetilaca se zovu komentari. Komentari su važni zato što pokazuju šta drugi ljudi misle o tome što ste napisali ali Vam i omogućavaju da vidite koji Vaši postovi / poruke imaju naviše pregleda i popularnosti.

 

Šta su to Pingbekovi / pingbacks

 

Kada posetioci koriste Vašu poruku ili pak ceo sajt a koji linkuju Vi ćete biti obavešteni o tome. Na ovaj način možete imati u vidu ko Vas najviše posećuje i “linkuje” (ostavlja link Vašeg sajta ili posta na drugim sajtovima (veoma često forumima)).

 

 

Konfiguracija komentara

 

Konfiguracija komentara na Vašem sajtu se nalazi na Settings → Discussion

 

 

Na ovoj strani postoje nekoliko važnih stvari koje trebate promeniti u zavisnosti od potreba:

 

1. Allow people to post comments on new articles – Ovo podešavanje rukovodi time da li su komentari dozvoljeni ili ne ispod Vaših postova / poruka

2. An administrator must always approve the comment – Ukoliko podesite ovu opciju bićete u prilici da pre nego što komentar bude poslat na sajt bude pregledan. Na ovaj način možete se odbraniti od neadekvatnih komentara.

3. Show Avatars – Ukoliko odaberete ovu opciju Avatari onih koji postavljaju komentare će biti prikazani

 

Zaštitite spam komentare sa Akismet-om

 

Podešavanje Akismeta je prva stvar koju bi trebalo da uradite kada instalirate WordPress. Spam je opšti problem a WordPress komentari su pravo mesto gde automatizovani bot-ovi (programi namenjeni za spam) pokušavaju da pristupe Vašem sajtu. Akismet je eksterni softver koji se bori protiv spam-a. On poseduje bazu poznatih e-mail adresa, IP adrese i korisničkih imena koji se koriste za spam. Kada posetilac iskoristi priliku da pošalje komentar, Akismet proveri svoju bazu i ukoliko nađe na poklapanje taj komentar stavi u Spam sanduče. Prva stvar koju treba da uradite je da odete na sajt Akismet-a i kliknete na dugme Say Goodbye to Comments Spam . Akismet sajt se nalazi na lokaciji : www.akismet.com

 

 

Kada dobijete ključ, ulogujte se u Admin panel svoj WordPress-a i instalirajte plugin za Akismet. Kada budete aktivirali Akismet-ov plugin biće potrebno da unesete ključ. Kako bi ste to uradili potrebno je da kliknete na plavo dugme koje će se pojaviti iznad tabele instaliranih plugin-ova (dodataka).

 

 

Na sledećoj strani jednostavno ukucajte Akismet-ov ključ i kliknite na dugme Use this Key.

 

 

Pratite uputstva Akismet-a za kreiranje naloga a kada sve popunite kako treba dobićete Vaš Akismet ključ.

 

Onemogućite komentare na željenim stranicama ili porukama

 

Ponekad ćete želeti da onemogućite komentare na postove koje ste postavili. Na primer, stranica Kontaktirajte nas ne bi trebala da ima omogućene komentare. Da bi ste ovo uradili otvorite željeni post ili stranicu i spustite se do opcije Discussion. U tom odeljku uklonite štikliranu opciju Allow Comments i Allow trackbacks and pingbacks.