Pomoć za vaš hosting i domen

Baza znanja po temama

Kako napraviti kategorije u WordPress-u?

Kako napraviti kategorije u WordPress-u?

 

Kategorije u WordPress-u omogućavaju lakše organizovanje vaših poruka na sajtu. WordPress podržava glavne kategorija ali možete napraviti i podkategorije glavnih kategorija.  Ovo vam daje fleksibilnost u tome da prikažete samo one poruke koje želite

 

U ovom tutorijalu ćete naučiti sledeće :

1. Kako da napravite WordPress Kategorije

2. Kako da pridodate poruke Kategorijama

 

Kreiranje kategorija u WordPress-u

 

Kako bi ste mogli da napravite kategoriju u WordPress-u potrebno je da odete na Posts → Categories

 

 

Na levoj strani ćete videti “tab” koji Vam omogućava da napravite kategoriju. Popunite naziv kategorije /Name , slug / naziv stranice ( npr.ako ukucate recimo reč family onda će link ka vasoj stranici izgledati kao www.vasdome.com/family, ovo je veoma dobra praksa jer time omogućavate kakši dolazak i prosleđivanje linkova sa drugih sajtova) , a zatim kliknite na dugme Add New Category.

 

 

Upravo ste kreirali svoju prvu kategoriju. Ako želite možete napraviti podkategoriju postojeće kategorije ( na slici kategorija se zove Family posts).  Kao i prilikom kreiranja glavne kategorije popunite Naziv kategorije /Name , i Slug a zatim u opciji Parent izaberite glavnu kategoriju (u našem slučaju Family posts) a zatim kao i prethodnog puta kliknite na Add New Category.

 

 

Dodavanje poruka Kategorijiama

 

Sada kada imate napravljenu strukturu kategorija, možete im pridodavati postove tj. Poruke. Postoje dva načina kako to možete uraditi. Prvi je da otvorite postojeći post (ili napišite novi) i kliknite na “checkbox” u kategoriji po izboru.

 

 

Drugi način je da dodate zbirno poruke u kategoriju . Da bi ste to uradili idite na Posts → All Posts. Sledeće, izaberite poruke koje želite da dodate u kategoriju, kliknite na Bulk Actions, izaberite Edit i na kraju kliknite na dugme Apply.

 

 

Kada to uradite imaćete nekoliko opcija koje možete korigovati. Jedna od njih je sekcija Categories. Izaberite kategoriju kojoj želite da dodelite poruke / postove i kliknite na dugme Update.

 

 

Na ovaj način poruke koje ste izabrali će pripadati željenoj kategoriji.