Pomoć za vaš hosting i domen

Baza znanja po temama

Kako da instaliram WordPress

Kako da instalirate WordPress

Korak 1. Preuzmite instalacioni paket sa zvaničnog sajta WordPress-a

Kako bi ste otpočeli instalaciju potrebno je da preuzmete WordPress installacioni paket ODAVDE : http://wordpress.org/download/ 

Naša je preporuka da uvek preuzmete poslednju verziju WordPressa.

Kada budete kliknuli na dugme Download, WordPress arhiva će biti sačuvana na Vašem Hard Disku.

Korak 2. Sada kada ste preuzeli arhivu potrebno je da je dostavite na Vaš web server. Najlakši način da to uradite je da koristite FTP pristup koristeći aplikaciju FileZilla. Naravno ako Vam ta ili slična aplikacija nije dostupna uvek možete dostaviti arhivu preko cPanel Menadžera fajlova. ( cPanel --> File Manager )

Ukoliko želite da ova instalacija WordPress-a bude glavna za Vaš sajt onda ovu arhivu otpakujte u direktorijum public_html. Ukoliko želite da WordPress bude samo deo Vašeg sajta onda arhivu treba otpakovati u novi direktorijum glavnog direktgorijuma public_html, npr. blog

 

http://www.siteground.com/img/knox/tutorials/uploaded_images/images/wordpress/wpi8.jpg
 

Korak 3. Kreirajte MySQL bazu koju će koristiti WordPress

Kako bi ste mogli da instalirate WordPress potrebno je da napravite bazu i korisnika baze sa svim privilegiijama. U sekciji cPanel Uputstva možete pogledati kako da napravite mySQL bazu. Kada kreirate bazu zapamtite naziv baze / database name, korisničko ime / database username i lozinku / password zato što će Vam to trebati u procesu instalacije. 

 

Korak 4. Proces instalacije

Kako bi ste instalirali WordPress potrebno je da u svoj web pretraživač ( Mozilla, Chrome, IE) ukucate putanju do svog domena npr. www.vasdomen.com (ukoliko ste WordPress otpakovali u neki direktorijum kao npr. blog ili wordpress onda kucajte www.vasdomen.com/blog ili www.vasdomen.com/wordpress)

Prva stvar koju ćete videti je zahtev WordPressa da napravite konfiguracioni fajl. 

 

Na ovoj strani videćete poruku koja će od Vas tražiti da pripremite odgovarajuće informacije za instalaciju. Pošto mi imamo sve što je potreno samo kliknite na dugme Go!

 

Na sledećoj strani ukucajte informacije u vezi mySQL baze i kliknite na Submit dugme 

 

Kada ovo uradite WordPress će proveriti sve unete podatke i ako je sve u redu dobićete sledeći prozor na kome treba kliknuti na dugme Run the Install

 

Na sledećem prozoru potrebno je da unesete informacije o nazivu sajta / Site Title polje, Korisničko ime / Username, Lozinka koju treba ukucati dva puta / Password Twice, vašu eMail adresu / Your Email. Kada sve ovo uradite kliknite na Install Wordpress.

Upravo ste instalirali WordPress