Pomoć za vaš hosting i domen

Baza znanja po temama

Cpanel Sigurnost

Cpanel Sigurnost

 

Opcija za bezbednost uključuje sledeće alate – Obezbeđivanje direktorijuma lozinkom / Password Protect directories, Blokiranje IP adresa / IP Deny Manager, Hotlink protekcija, Leech protekcija, provera bezbednosti sajta / Site Security Check.

 

Cpanel-ovi alati za bezbednost omogućavaju korisnicima da obezbede različite delove sajta od nedozvoljenog pristupa fajlovima.

 

 

Password Protect Directories / Obezbeđivanje direktorijuma sa lozinkom

 

Izaberite ikonicu Password Protect Directories u glavnom prozoru cPanel-a. Lista svih direktorijuma za dome će se prikazati kao na slici.

 

 

Izaberite direktorijum koji želite da zaštitite lozinkom. Na novoj strani kreirajte novog korisnika   i lozinku. Izaberite ime koje će se pojaviti na login strani i pritisnite dugme Save.

 

 

Kako bi ste aktivirali lozinku nad nekim direktorijumom morate ga prvo kreirati. Takođe, korišćenje jednog istog direktorijuma u svrhu zaštite takođe nije preporučljivo.

 

IP Deny Manger / Blokiranje IP adresa

 

IP Deny Manager se koristi za onemogućavanje neke IP adrese, domena da dođe do Vašeg sajta. Ako neko koristi previše vašeg protoka, postavlja neprimerene komentare na Vaš sajt, ili iz nekog drugog razloga želite da ga blokirate, to možete uraditi preko IP Deny Manager-a.

 

Korak 1. Kliknite na IP Deny Manager ikonicu u odeljku Security.

Korak 2. Ukucajte domen, ili IP adresu koju želite da blokirate u prazno polje pored “IP address or Domain” . Ne morate kucati nečiju punu IP adresu (IP adresa je uvek u formatu od 4 bloka brojeva od 1-255 npr. 1.2.3.4 ili 123.145.222.234 itd) tako da ukoliko ukucate samo prva tri bloka npr.  123.145.222 boliraćete sve IP adrese koje tako počinju.

Korak 3. Kliknite na Add

 

Ukoliko želite da uklonite zabranu:

 

Korak 1. Kliknite na ikonicu IP Deny Manager-a

Korak 2. Kliknite na ikonicu Remove koja se nalazi plored opsega koji ste zabranili i za koji želite da dozovlite pristup.

 

 

Hotlink zaštita

 

Se koristi kako ne bi ste dozvolili da neko koristi sadržaj Vašeg sajta na svojim stranicama. Razlog za to je kako bi ste onemogućili da neko koristi Vaš protok u svoje svrhe. Recimo, ako hostujete neki video materijal veoma je loše da neko koristi Vaše resurse na svom sajtu. To isto važi i za slike i svaki drugi materijal koji imate na svom sajtu.

 

 

Kako bi ste blokirali određeni tip fajlova od pristupa, potrebno je da ukucate njihove ekstenzije u polje predviđeno za to – na ovaj način možete dozvoliti pristup Vašem sajtu ali onemogućiti audio ili video fajlovima da budu preuzeti direkto sa Vašeg sajta.