Pomoć za vaš hosting i domen

Baza znanja po temama

Kako napraviti bakcup za sajt

Kako napraviti bakcup za sajt

 

Backup za Vaš sajt možete veoma lako uraditi preko cPanel-a i to preko opcije cPanel > Backup . Ukoliko Vaš sajt nije previše veliki (tj. Ispod 500MB) kompletan backup možete uraditi samo sa jednim klikom.

Ukoliko je Vaš sajt veći od 500MB za backup fajlova i baze bi trebalo uraditi posebno. U ovom slučaju  je potrebno da znate od čega se sastoji Vaš sajt i šta je to što treba biti backup-ovano a šta ne. Moderni sajtovi se sastoje od fajlova i baza i zato je veoma važno da backup uradite oprezno kako bi vraćanje sajta u prvobitno stanje proteklo bez problema.

 

Backup/Restore fajlova

 

Kako bi ste uradili backup fajlova, potrebno je da preuzmete sve fajlove iz direktorijuma public_html i premestite ih na Vaš računar. To možete uraditi koristeći FTP Klijent kao Filezilla. Posle toga lako možete vratiti fajlove na server.

 

Backup / Restore baze

 

Sada kada imate sve fajlove na svom računaru potrebno je uraditi backup mySQL baze preko alata phpMyAdmin

cPanel  > phpMyAdmin

 

Kada se phpMyAdmin startuje bićete u mogućnosti da iz menija izaberete koju bazu želite da bekapujete:

 

Nova stranica će biti otvorena u phpMyAdmin-u pokazujući selektovanu bazu. Kako bi ste nastavili sa bekapom potreno je da kliknete na tab Export:

 

 

Opcije koje trebate selektovati sem onih podrazumevanih su Save as file (a koji će sačuvati fajl lokalno na Vašem računaru) i Add DROP TABLE (koja će dodati drop table funkcionalnost ukoliko tabela već postoji u u bakapu baze) :

 

Kliknite na dugme Go kako bi ste otpočeli backup/restore Vaše baze:

 

Prozor za preuzimanje će biti prikazan koji će Vam dati mogućnost da tačno odredite gde ćete sačuvati Vašu bazu.

 

Kako da uradite Restore baze

 

Kako bi ste uradili restore/vraćanje baze na sajt preko phpMyAdmin-a, prvo treba da izaberete bazu u koju će te da uradite import tabela. Ovo možete uraditi iz odgovarajućeg menija na levoj strani  a onda kliknite na tab Import:

 

Imaćete opciju da importujete/postavite .sql fajl. Izaberite fajl sa Vašeg računara. Ukoliko niste sigurni koju mapu karaktera koristi Vaša baza bolje je ovo polje ostaviti ono podrazumevano.

 

Kako bi ste otpočeli proces vraćanja baze potrebno je da kliknete na opciju Go u donjem desnom uglu. Dobićete notifikaciju o uspešnom vraćanju baze na sajt.